SHE Beauty Culture SHE Beauty Culture

ВЕНДУЗОТЕРАПИЯ

Лечението с вендузи или още вендузотерапия, е метод в алтернативната медицина, познат още от древността, но изместен от модерните практики. Какво представлява лечението с вендузи и как да се възползвате от него?

Вендузите са малки чаши, които под влияние на механичен натиск засмукват kожата на мястото, където са поставени, като по този начин предизвикват приток на кръв към него. Обикновено се поставят на гърба, на корема, по раменете или бедрата. Възможно е също върху шията и краката. Вендузотерапията се е използвала още в древността, предимно в Египет, Гърция и източната част на Азия.

Смята се, че е създадена като метод за отпушване на блокираните меридиани в организма, откъдето минава енергийния поток. С времето е станала особено популярен метод в Китай, където и до днес се възползват от лечебните й сили.

Общия принцип, на който работят вендузите, включва създаване на вакуум в тях и поставяне на чашите върху болното място, в следствие на което кожата се подува. При механичните вендузи помпичката засмуква кожата.

Вендузите се държат от няколко секунди до 10-15 мин. Има масажи, при които вендузите се плъзват по тялото.

Болезнено ли е лечението с вендузи?

Това е един от най-задаваните въпроси, свързани с вендузите. Повечето хора описват вендузотерапията като отпускаща и сгряваща, затова тя се прилага в спа центрове и балнеологични заведения. Тези, които са с по-нисък праг на болка, могат да усетят лека болка, но нищо, което не могат да понесат. Всъщност степента на дискомфорт зависи най-вече от това, колко застояла е кръвта в болното място. Преди всичко лечението с вендузи се препоръчва при настинки, кашлица, бронхит. Прилагат се също при травми и схващания, помагат при ревматизъм и разширени вени. Вендузотерапията е релаксираща терапия – отпускащия ефект гони безсъние, стрес и дори болките от мигрената. Не на последно място това е отличен метод за причистване на тялото от токсини и за подобряване циркулацията на кръвта. Масажът с вендузи подобрява еластичността на кожата и е най-добрата „спа процедура“ за тъканите.

Вендузите оставят следи по кожата, наподобяващи синини или зачервявания, които ще изчезнат до няколко дни.

 

Терапия - 30- 40 мин. - 30 лв